Rahoitusta
yrityksille
80

Rahoitusta yrityksille

Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Sed aliquam, nisi quis porttitor congue, elit erat euismod orci, ac placerat dolor lectus quis orci. Sed cursus turpis vitae tortor. Sed hendrerit. Aliquam eu nunc.. Donec id justo.. Fusce commodo aliquam arcu. Suspendisse enim

Strategiamme: Rajattomien mahdollisuuksien maaseutu 2023-2027

Leader Pohjois-Satakunta on laatinut yhdessä alueen toimijoiden kanssa kehittämisstrategian vuosille 2023-2027. Siinä on asetettu tavoitteita tulevalle toiminnalle ja määritelty toimenpiteitä, joiden avulla nuo tavoitteet voidaan saavuttaa. Strategia ohjaa hallituksen ja henkilöstön työskentelyä tulevina vuosina, mutta koko ajan ollaan myös valmiita reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin ja arvioimaan tavoitteita tai toimenpiteitä uudelleen.

Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt strategian toteuttamiseen 5,1 miljoonaa euroa julkista rahoitusta. Julkinen rahoitus koostuu EU:n valtion ja alueen kuntien osuuksista. Lisäksi ohjelman toteuttamiseen tarvitaan n. 2 miljoonaa euroa yksityistä rahaa, joka tulee hankkeiden toteuttajilta rahana ja talkootyönä.

Seuraavista linkeistä aukeaa yhdistyksemme laajempi strategia ja säännöt.

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n strategiassa on neljä painopistettä:

1. pito- ja vetovoima
2. elinvoimainen yrittäjyys
3. älykkäät kylät
4. luonto- ja maaseutumatkailu

Strategiaa läpi leikkaa kolme toimintaperiaatetta:

1. kestävyys
2. rohkea uudistuminen
3. kansainvälisyys

Strategian toteutumista tukevat:

1. vuorovaikutus
2. osaaminen
3. osallisuus

Hankkeet kartalla

Hankekarttaan kootaan Leader Pohjois-Satakunnan rahoituskaudella 2023-2027 rahoittamat kehittämis- ja yhteistyöhankkeet, yritysten Leader-hankkeet, yhdistysten toteuttamat pienhankkeet, Nuoriso-Leader ja Startti-Leader rahoitukset sekä Leader Pohjois-Satakunnan toteuttamat omat hankkeet. Kartan avulla voit tutustua rahoitettuihin hankkeisiin tarkemmin (linkki kuvassa).  Alapuolella linkki myös viime ohjelmakauden hankkeisiin (päivitetty 06/23). Myös valtakunnallinen hankerekisteri palvelee.

Jos havaitset virheitä, ota yhteyttä Leenaan (yhteystiedot

Toiminta alue ja väestö

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n alueeseen kuuluvat Ikaalisten, Kankaanpään ja Parkanon kaupungit sekä Jämijärven, Karvian, Kihniön, Merikarvian, Pomarkun ja Siikaisten kunnat. 

Kunnista Kihniö, Parkano ja Ikaalinen sijaitsevat Pirkanmaan maakunnassa ja loput Satakunnassa. Kunnat kuuluvat kolmeen eri seutukuntaan seuraavasti:
Pohjois-Satakunta: Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia ja Siikainen
Porin seutukunta: Merikarvia ja Pomarkku
Luoteis-Pirkanmaa: Kihniö, Parkano ja Ikaalinen. Alueella asui vuoden 2023 alussa 37 592 henkilöä.

Mies kiinnittää maaseuturahoituksen kylttiä.
Linc kulkue

Strategian taustalla

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n strategia perustuu neljältä ohjelmakaudelta saatuihin kokemuksiin, tulevaisuuden haasteiden ja mahdollisuuksien tunnistamiseen, osallistavaan valmisteluun sekä yhteensovittamiseen muiden ohjelmien kanssa.

Yhdistyksen  toiminta-alue on hyvin maaseutumainen. Leader-metodi on osoittautunut  erittäin toimivaksi kehittämisvälineeksi juuri tämäntyyppisillä alueilla. Alhaalta ylös –periaate ja kumppanuuteen perustuva asiakaslähtöinen toimintatapa ovat luoneet alueelle yhteisöllisyyttä ja aktivoineet toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön.

Strategia luotsaa tulevaisuuteen

Leader Pohjois-Satakunnan strategia tähtää alueen elinvoiman lisäämiseen ja yhteistyön tiivistämiseen kaikilla tasoilla. Tähän päästään kehittämällä verkostoja, luomalla yrittäjyydelle ja monipaikkaisuudelle edellytyksiä sekä panostamalla veto- ja pitovoimatekijöihin. Tavoitteena on, että nykyiset ja uudet asukkaat kokevat elävänsä täyttä ja tasapainoista elämää. Nykytilan analyysissä nousi esiin joukko trendejä ja hiljaisia signaaleita, jotka ovat maaseudulle myönteisiä ja jotka saadaan älykkäästi toimimalla realisoitumaan positiiviseksi kehitykseksi. Alueella on myös selkeitä vahvuuksia, joiden varaan on hyvä edelleen rakentaa tulevaisuuden menestystekijöitä. Tällaisia ovat esim. kattava valokuituverkko, monipuolinen yritystoiminta ja suurimman osan alueesta kattava Geopark-status.

Kaariportti

Ihmisten kokoisille ideoille

Leader-ryhmällä on alueella pitkä historia ja vakiintunut asema. Neljän ohjelmakauden aikana on oltu rahoittamassa yli tuhatta paikallista hanketta sekä rakennettu laaja kotimainen ja kansainvälinen yhteistyöverkosto.

Leader-ryhmän tehtävä alueella on toimia kehittämisideoiden kokoajana ja jalostajana, yhteistyöverkostojen rakentajana, aluekehittäjänä ja kehitystä edistävien hankkeiden rahoittajana. Tehtävän toteuttaminen edellyttää jatkuvaa vuoropuhelua verkoston toimijoiden kanssa, osallistavaa yhteistyötä sekä valitun strategian määrätietoista toteuttamista. Lisäksi tarvitaan kattavaa ja monikanavaista aktivointia, neuvontaa ja tiedotusta.