Ihan varmasti on purrut, mikäli kulttuuria katsotaan sen laajassa merkityksessä eli tarkoittamassa kaikkea sitä, mitä ihmisyhteisöt siirtävät seuraaville sukupolville. Kulttuuri tarkoittaa yhteisön tai koko ihmiskunnan henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuutta. Itse sana kulttuuri tulee latinan kielen sanasta cultura, joka tarkoittaa viljelyä. Termi on viitannut alun perin maanviljelyyn (lat. agricultura). Siirtyneessä merkityksessä termillä viitataan hengen viljelyyn. Jo näiden määritelmien kautta voidaan sanoa, että kulttuuri sopii erinomaisesti maaseuturahoituksen toimenpiteisiin!
Tutkittua tietoa
Netistä löytyy selvitys EU:n maaseuturahaston kaudelta 2007-2013 otsikolla ”Kulttuurin kehittäminen maaseudulla”. Selvitys on tehty, jotta saataisiin parempi kokonaiskuva millaisia hankkeita on toteutettu Manner-Suomen maaseutuohjelmasta ja millaisten kulttuuriasioiden kehittämisen maaseudun toimijat kokevat tärkeäksi. Sivutaan myös sitä, mitkä asiat ovat jääneet vähemmälle.
Pelkästään tuolla rahoituskaudella maaseutuohjelma mahdollisti yli tuhat hanketta, kanavoi rahoitusta kulttuuriin reilut 70 miljoonaa euroa ja tuotti vaikeasti arvioitavan, mutta varmasti lukemattoman määrän, kulttuurista saatuja elämyksiä ja kokemuksia. Selvitys vahvistaa myös sen, että yhdistykset ovat ratkaisevan tärkeitä maaseudun kulttuuritoiminnan kehittämisessä. Uskon, että jos nyt viime kaudesta 2014-2022 tehtäisiin tutkimus, yhdistysten rooli olisi korostunut edelleen.
Viestinnässä näkyy tänä vuonna kulttuuri
Maaseuturahoituksen viestinnän vuoden 2025 yhtenä teemana on kulttuuri. Nostamme täten Leader -ryhmissä vuoden aikana esiin EU:n maaseuturahoituksen avulla rahoitettuja kulttuurikohteita ja erilaisia kulttuurihankkeita. Tämä artikkeli aloittaa meidän, Leader Pohjois-Satakunnan, nostot alueeltamme. Tässä tarjolla siis pieni pintaraapaisu kuvin ja minikertomuksin eri hankkeista/kohteista. Inspiraatioksi, vaikka sinun yhdistyksesi omalle hankkeelle. Moni esimerkki soveltuu vielä vaikka seuraavaksi kotimaan retkikohteeksi.
Vaikka kyseessä on pintaraapaisu, tuli tästäkin listauksesta jo pitkä!
Kerran aiemminkin on kärpänen vieraillut blogimme otsikossa. Silloin kirjoitimme kulttuurikärpäsen alalajin, teatterikärpäsen, puremasta. Harrastajateatteri- ja varsinkin kesäteatteritoiminta ei ole vielä koronan jälkeen noussut yhtä suureen suosioon, mitä se oli aiemmin. Silti teatteriesitys ulkoilmassa kuuluu edelleen olennaisesti monen suomalaisen kesän kalenteriin. Vielä ei ole linkata koko alueemme ensi kesän kalenteriohjelmistoa, ehkä siitä myöhemmin someen postaus. Leaderin kautta on rahoitettu paljon infran parannuksia kuten äänentoistoa, katsomoita, saniteettitiloja tai katoksia teatterialueille. Nuorten parissa on ollut useampia teatterin kehittämishankkeita ihan kansainvälisessäkin yhteistyössä.
Karviassa ITE-taide ja Kankaanpäässä Taidekehä ovat jatkuvasti kehittyviä kokonaisuuksia
Taitoa ja taidetta yhdistys vaalii kädentaitojen kulttuuria Karviassa. Paikka toimii myös tärkeänä infopisteenä mm. Karvian ja Kauhajoen kuntien välillä kulkevalle Taiteiden Reitille. Leader rahoitti toiminnan aloittamista uudella konseptilla.
Toinen kulttuurin ”moniottelijoiden” tukikohta Karviassa on Poikkitaiteilijat ry:n harrastekeskus. Kohde sijaitsee myös Taiteiden reitin varrella. Jo useampien Leader -hankkeiden kautta on kehitetty infraa, jotta leirien ja tapahtumien järjestäminen entisen kyläkoulun tiloissa olisi toimivampaa, taloudellisempaa ja energiaystävällisempää. Toiminta onkin todella aktiivista ja monipuolista ympäri vuoden. Aina siellä keksitään jotain uutta kulttuurielämystä! Nukkepation ITE-taide ihastuttaa ohikulkijoita!
Itse Taiteiden Reitti, sai Satakunnan Leadereiden yhteisessä kauden päätöstilaisuudessa alueemme elinvoimapalkinnon. Kauhajoella sijaitsevat Kammi-kylä ja Alpon Savanni sekä Karvialla sijaitsevat Annen Taidekahvila, Karvian kirkko, ulkomuseoalue sekä Kulttuurikeskus Skantz muodostavat yhdessä monipuolisen ja omaleimaisen kokonaisuuden kulttuuri- ja maaseutumatkailijoille. Taiteiden reitti sopii kuljettavaksi autolla tai vaikka polkupyörällä tarjoten monipuolista nähtävää ja koettavaa yhdeksi tai useammaksi päiväksi. Leader-hankkeen avulla reitille luotiin yhteinen ilme, parannettiin löydettävyyttä ja luotiin kohteille sisältöä matkailukauden pidentämiseksi. Taiteiden reitti kehittyy edelleen. Reitin varrelle on tullut uusia toimijoita, ja reitti sai hankeen jälkeen virallisen Matkailutie -statuksen.
Taidekehä on Suomen suurin julkisen taiteen kokoelma, jonka yli 100 teosta sijaitsevat pääosin ulkotiloissa. Sen ympärillä on ollut lukuisia Leader -hankkeita opastustoiminnan kehittämisestä yhteisötaiteen projekteihin. Taidekehän teoskuvat ja tiedot uudistettiin sekä Kankaanpään kaupungin DIGIVAPA -hankeen että SAMKin kansainvälisen Ecomuseum -Leader hankkeen toimesta kesällä 2021. Taidekehä on osa Kankaanpään museon toimintaa. Museo on ainut alueemme kaupunginmuseo, missä on kokoaikaista museoalan ammattilaista töissä. He ovat luoneet mm. Martta-rouvan matkassa pedagogisen draamaopetusmateriaalin Leader -hankkeena. Martta-rouvan matkassa pääsee tutustumaan 1930-luvun Kankaanpäähän.
Kylillä tapahtuu monipuolista kulttuuritoimintaa
Kyläkulttuuria ei saa unohtaa. Monen kylän keskus on edelleen oma kylätalo, yhteinen kota tai uimaranta, joka mahdollistaa puitteet myös kulttuuritoiminnalle. Kylätalot taitavat olla se kuuluisin Leader -rahoituksen muoto erilaisten luonto- ja retkeilyreittien ohella.
Myös erilaisia kylän perinnetiedon keruu- ja tallennushankkeita on rahoitettu Leaderista runsaasti. Tärkeää on tallentaa seuraaville polville kulttuuri- ja paikallishistorian helmiä. Painotuotteiden lisäksi on tehty paljon myös erilaisia verkkosisältöjä. Musiikin saralla on myös tallennettu ja nuotitettu mm. paikallista pelimannimusiikkia sekä uudistettu Harmonikkamuseon näyttelyä.
Ruokakulttuurin jakamiseen kylätalot taipuvat hyvin myös. Tässä Kovelahden kylätalolla Ikaalisissa leivottiin karjalanpiirakoita osana Jämijärvi-Seuran kansainvälistä ”Living Country Heritage” -hanketta. Leipomisen lomassa jaettiin tietoa myös alueen Karjalan siirtolaisten historiasta, ruokaperinteen Satakuntaan tuojista. Siirtolaishistoriaa on tutkittu myös Merikarvialla Sukujen Silta -hankkeessa. Tässä kohteena oli Amerikan siirtolaiset.
Saunakulttuuri on tuotteistettu matkailukäyttöön Suomea paremmin mm. Virossa ja Latviassa. Mahdollisuuksia ja puitteita on meillä siihen kyllä hyvin, joten ideamyssyt vain päähän! Avantouinti nostaa parhaillaan suosiotaan ja yleisissä saunoissa joutuu välillä ihan jonottomaan vuoroaan. Meillä avantoon ja saunakulttuurin pariin pääsee säännöllisesti mm. Villa Vihdassa Ikaalisissa, jonka rakentamiseen hyödynnettiin Leader -tukea (kuva yllä). Myös Parkanon Käenkoskella Parkanon Urheilijoiden saunalla avanto on säännöllisesti auki. Saunaa on myös siellä remontoitu Leader -tuella.
Videoita YouTubessa ja paikallistelevisiossa
Tarmon Katsomo olkoon tällä kertaa urheilukulttuurin esimerkkinä. Katsomo on ehkä Suomen kauneimman pesäpallokentän äärellä. Leader Pirkanmaan Youtube -kanavalta näet videon kohteesta. Yksi kaikkien aikojen suosituimmista videoistamme kertoo Perinnetykkivaljakko -hankkeesta. Sen löydät puolestaan Satakunnan Leadereiden YouTube -kanavalta. Kanavilla tallessa myös monta muuta kulttuurihankkeen esittelyä myös naapuriryhmistämme.
Kanavalla myös Ikaalisten naisen kansallispuku -hankkeen esittelyvideo. Ikaalisten komearaitainen – kansallispukuperinne ja taito nykypäivään -hanke palkittiin myös meidän kauden 2014-2022 Pitovoima palkinnolla Satakunnan Leader -ryhmien yhteisessä kauden päätösjuhlassa. Hankkeella tutkittiin asiantuntijoiden avulla, millainen oli Ikaalisten naisen kansallispuku ja tehtiin pukua tunnetuksi. Haluttiin varmistaa puvun säilyminen jälkipolville kulttuuriperintöä vaalien. Hankkeella lisättiin erityisesti naisten omaehtoista toimintaa, käsityöperinnettä ja käsityötaitoja. Hankkeessa valmistettiin mm. kaksi mallipukua, laadittiin kaavat ja ohjeet, järjestettiin koulutuksia ja laajasti informoitiin projektin eri vaiheista. Hanke näkyi ja kuului niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Tiedotus hankkeesta oli esimerkillistä sekä laadukasta ja tämän ansiosta hanke kiinnosti ja on poikinut jo valtavasti jatkotoimia.
Vielä lopuksi yksi kulttuurin äänitorvi, Alue Tv. Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy selvitti Leader -hankkeen avulla paikallistelevisiotoiminnan aloittamista verkossaan. Selvityksen jälkeen kanavat aloittivat toimintansa ja ovat yksi lisä tallentaa ja näyttää paikalliskulttuuria myös television välityksellä. Osa ohjelmasta myös YouTubessa. Hanke palkittiin myös jaetulla hopeasijalla European Broadband Awards -hankekilpailussa.
Lähteet:
https://www.oph.fi/fi/opettajat-ja-kasvattajat/mita-kulttuurilla-tarkoitetaan, Lainattu 7.2.2025
https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/kulttuurin-kymmenen-tapaa-tehda-meille-hyvaa/ Lainattu 7.2.2025
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/75118/okm12.pdf Lainattu 7.2.2025