Strategiamme: Kohti kestävää kasvua 2014-2020

Leader Pohjois-Satakunta on laatinut yhdessä alueen toimijoiden kanssa kehittämisstrategian vuosille 2014-2020. Siinä on asetettu tavoitteita tulevalle toiminnalle ja määritelty toimenpiteitä, joiden avulla nuo tavoitteet voidaan saavuttaa. Strategia ohjaa hallituksen ja henkilöstön työskentelyä tulevina vuosina, mutta koko ajan ollaan myös valmiita reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin ja arvioimaan tavoitteita tai toimenpiteitä uudelleen.

Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt strategian toteuttamiseen 7,08 miljoonaa euroa julkista rahoitusta. Julkinen rahoitus koostuu EU:n valtion ja alueen kuntien osuuksista. Lisäksi ohjelman toteuttamiseen tarvitaan n. 3 miljoonaa euroa yksityistä rahaa, joka tulee hankkeiden toteuttajilta rahana ja talkootyönä.


Seuraavista linkeistä aukeaa yhdistyksemme laajempi strategia sekä sääntömme.

Kohti kestävää kasvua strategia

Aktiivinen säännöt

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n strategiassa on neljä painopistettä:

1. maaseudun elinkeinot
2. maaseudun palvelut
3. osallistava yhteisöllisyys
4. kansainvälisyys

Strategian toteuttamisessa noudatetaan neljää toimintaperiaatetta:

1. asiakaslähtöisyys
2. uudet ideat ja toimintatavat
3. laajapohjainen yhteistyö
4. osaaminen

Toiminta alue ja väestö

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n alueeseen kuuluvat Ikaalisten, Kankaanpään ja Parkanon kaupungit sekä Honkajoen, Jämijärven, Karvian, Kihniön, Merikarvian, Pomarkun ja Siikaisten kunnat. Ohjelmakaudella 2007-2013 alueeseen kuuluivat lisäksi Suodenniemi ja Kiikoinen, mutta nämä ovat nyt kuntaliitosten seurauksena osa Sastamalaa ja kuuluvat siten Joutsenten reitti ry:n alueeseen. Lavian alue kuuluu kuntaliitoksen jälkeen Porin kaupunkiin, ja sitä kautta Karhuseutu ry:n alueeseen. Honkajoki liittyy vuoden 2021 alussa Kankaanpään kaupunkiin.

Kunnista Kihniö, Parkano ja Ikaalinen sijaitsevat Pirkanmaan maakunnassa ja loput Satakunnassa. Kunnat kuuluvat kolmeen eri seutukuntaan seuraavasti:
Pohjois-Satakunta: Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia ja Siikainen
Porin seutukunta: Merikarvia ja Pomarkku
Luoteis-Pirkanmaa: Kihniö, Parkano ja Ikaalinen

Alueella on toteutettu Leader-ohjelmaa jo kolmella ohjelmakaudella. Yhteistyö alueella on siis luontevaa ja vakiintunutta yli maakuntarajankin. Toiminta-alue on rakenteeltaan ja kehittämishaasteiltaan hyvin yhtenäinen. Lisäksi liikenteen pääväylät yhdistävät alueen eri osat siten, että ne ovat helposti saavutettavissa. Pohjois-Satakunnan ja Luoteis-Pirkanmaan välillä on myös paljon työmatkaliikennettä, mikä kuvaa alueiden kiinteää yhteyttä. Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n alueella asui vuoden 2020 alussa 39 133 henkilöä.

Alueella on toteutettu Leader-ohjelmaa jo kolmella ohjelmakaudella. Yhteistyö alueella on siis luontevaa ja vakiintunutta yli maakuntarajankin. Toiminta-alue on rakenteeltaan ja kehittämishaasteiltaan hyvin yhtenäinen. Lisäksi liikenteen pääväylät yhdistävät alueen eri osat siten, että ne ovat helposti saavutettavissa. Pohjois-Satakunnan ja Luoteis-Pirkanmaan välillä on myös paljon työmatkaliikennettä, mikä kuvaa alueiden kiinteää yhteyttä. Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n alueella asui vuoden 2020 alussa 39 133 henkilöä.

Peppi Pitkätossu lukee Sankariyrittäjät lehteä
Leader-lippu maalaismaisemassa

Strategian perusteet ja painopisteet

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n strategia perustuu kolmelta ohjelmakaudelta saatuihin kokemuksiin, tulevaisuuden haasteiden ja mahdollisuuksien tunnistamiseen, osallistavaan valmisteluun sekä yhteensovittamiseen muiden ohjelmien kanssa.

Yhdistyksen  toiminta-alue on hyvin maaseutumainen. Leader-metodi on osoittautunut  erittäin toimivaksi kehittämisvälineeksi juuri tämäntyyppisillä alueilla. Alhaalta ylös –periaate ja kumppanuuteen perustuva asiakaslähtöinen toimintatapa ovat luoneet alueelle yhteisöllisyyttä ja aktivoineet toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön.

Tulevaisuuden haasteet ovat mittavat; väestö vähenee ja vanhenee, palvelut loittonevat käyttäjistään ja talouden alavire jatkuu koko Euroopassa. Toisaalta vähänkin pidemmälle katsoessa on nähtävissä maaseudulla tuotettujen tuotteiden ja palveluiden kasvava kysyntä. Puhdas lähellä tuotettu ruoka, uusiutuva energia, nopean laajakaistaverkon mahdollistama etätyö sekä edullinen ja väljä asuminen ovat asioita, joiden varaan maaseudun parempi tulevaisuus voidaan rakentaa. Tämä edellyttää kuitenkin määrätietoista kehittämistyötä, jossa kysyntälähtöisyys, uusien toimintatapojen ideointi ja laajapohjainen yhteistyö ovat avainasemassa.

Paikallinen kehittäminen on osa laajempaa kokonaisuutta, joten on välttämätöntä tehdä selkeä työjako eri rahoitusohjelmien toteuttajatahojen kanssa. Leader-toiminnalla on tässä kokonaisuudessa selkeä rooli etenkin paikallisen kehittämisen aktivoijana, neuvojana ja rahoittajana. Tämä toimintatapa on tarkoitettu ihmisten kokoisille ideoille. Leader-ryhmien paikallistuntemusta voidaan kuitenkin hyödyntää myös laajemmin aluekehittämisessä ja siksi yhteistyö ja verkostojen luominen muiden kehittäjätahojen kanssa kuuluvat keskeisesti strategian toteuttamiseen.

80
Rahoitusta
yrityksille

Rahoitusta yrityksille

Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Sed aliquam, nisi quis porttitor congue, elit erat euismod orci, ac placerat dolor lectus quis orci. Sed cursus turpis vitae tortor. Sed hendrerit. Aliquam eu nunc.. Donec id justo.. Fusce commodo aliquam arcu. Suspendisse enim