Rahoitusta
yrityksille
80

Rahoitusta yrityksille

Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Sed aliquam, nisi quis porttitor congue, elit erat euismod orci, ac placerat dolor lectus quis orci. Sed cursus turpis vitae tortor. Sed hendrerit. Aliquam eu nunc.. Donec id justo.. Fusce commodo aliquam arcu. Suspendisse enim

Strategiamme: Kohti kestävää kasvua 2014-2020

Euroopan Unionin uusi maaseudunkehittämisen ohjelmakausi alkaa kaksi vuotta aiotumpaa myöhemmin eli 1.1.2023. Siihen asti toteutamme maaseutuohjelmaa vanhan strategian mukaisesti.

Leader Pohjois-Satakunta on laatinut yhdessä alueen toimijoiden kanssa kehittämisstrategian vuosille 2014-2020. Siinä on asetettu tavoitteita tulevalle toiminnalle ja määritelty toimenpiteitä, joiden avulla nuo tavoitteet voidaan saavuttaa. Strategia ohjaa hallituksen ja henkilöstön työskentelyä tulevina vuosina, mutta koko ajan ollaan myös valmiita reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin ja arvioimaan tavoitteita tai toimenpiteitä uudelleen.

Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt strategian toteuttamiseen 7,08 miljoonaa euroa julkista rahoitusta. Julkinen rahoitus koostuu EU:n valtion ja alueen kuntien osuuksista. Lisäksi ohjelman toteuttamiseen tarvitaan n. 3 miljoonaa euroa yksityistä rahaa, joka tulee hankkeiden toteuttajilta rahana ja talkootyönä.

Seuraavista linkeistä aukeaa yhdistyksemme laajempi strategia sekä sääntömme.

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n strategiassa on neljä painopistettä:

1. maaseudun elinkeinot
2. maaseudun palvelut
3. osallistava yhteisöllisyys
4. kansainvälisyys

Strategian toteuttamisessa noudatetaan neljää toimintaperiaatetta:

1. asiakaslähtöisyys
2. uudet ideat ja toimintatavat
3. laajapohjainen yhteistyö
4. osaaminen

Hankkeet kartalla

Hankekarttaan kootaan Leader Pohjois-Satakunnan ohjelmakaudella 2014-2020 (+2) rahoittamat kehittämishankkeet, yritysten Leader-hankkeet, yhdistysten toteuttamat teemahankkeiden alahankkeet, Nuoriso-Leader ja Startti-Leader rahoitukset ja Leader Pohjois-Satakunnan toteuttamat omat hankkeet. Kartan avulla voit tutustua rahoitettuihin hankkeisiin tarkemmin (linkki kuvassa).

Jos havaitset virheitä, ota yhteyttä hankeneuvoja Leenaan (yhteystiedot)

Toiminta alue ja väestö

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n alueeseen kuuluvat Ikaalisten, Kankaanpään ja Parkanon kaupungit sekä Jämijärven, Karvian, Kihniön, Merikarvian, Pomarkun ja Siikaisten kunnat. 

Kunnista Kihniö, Parkano ja Ikaalinen sijaitsevat Pirkanmaan maakunnassa ja loput Satakunnassa. Kunnat kuuluvat kolmeen eri seutukuntaan seuraavasti:
Pohjois-Satakunta: Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia ja Siikainen
Porin seutukunta: Merikarvia ja Pomarkku
Luoteis-Pirkanmaa: Kihniö, Parkano ja Ikaalinen. Alueella asui vuoden 2020 alussa 39 133 henkilöä.

Mies kiinnittää maaseuturahoituksen kylttiä.
kräsooran laituri ja merinäköala

Strategian taustalla

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n strategia perustuu kolmelta ohjelmakaudelta saatuihin kokemuksiin, tulevaisuuden haasteiden ja mahdollisuuksien tunnistamiseen, osallistavaan valmisteluun sekä yhteensovittamiseen muiden ohjelmien kanssa.

Yhdistyksen  toiminta-alue on hyvin maaseutumainen. Leader-metodi on osoittautunut  erittäin toimivaksi kehittämisvälineeksi juuri tämäntyyppisillä alueilla. Alhaalta ylös –periaate ja kumppanuuteen perustuva asiakaslähtöinen toimintatapa ovat luoneet alueelle yhteisöllisyyttä ja aktivoineet toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön.

Strategia luotsaa tulevaisuuteen

Tulevaisuuden haasteet ovat mittavat; väestö vähenee ja vanhenee, palvelut loittonevat käyttäjistään ja talouden alavire jatkuu koko Euroopassa. Toisaalta vähänkin pidemmälle katsoessa on nähtävissä maaseudulla tuotettujen tuotteiden ja palveluiden kasvava kysyntä. Puhdas lähellä tuotettu ruoka, uusiutuva energia, nopean laajakaistaverkon mahdollistama etätyö sekä edullinen ja väljä asuminen ovat asioita, joiden varaan maaseudun parempi tulevaisuus voidaan rakentaa. Tämä edellyttää kuitenkin määrätietoista kehittämistyötä, jossa kysyntälähtöisyys, uusien toimintatapojen ideointi ja laajapohjainen yhteistyö ovat avainasemassa. Myös ketteryyttä ja joustavuutta tarvitaan päätöksentekoon.

Kaksi miestä ja hevonen
Leader-lippu maalaismaisemassa

Ihmisten kokoisille ideoille

Paikallinen kehittäminen on osa laajempaa kokonaisuutta, joten on välttämätöntä tehdä selkeä työjako eri rahoitusohjelmien toteuttajatahojen kanssa. Leader-toiminnalla on tässä kokonaisuudessa selkeä rooli etenkin paikallisen kehittämisen aktivoijana, neuvojana ja rahoittajana. Tämä toimintatapa on tarkoitettu ihmisten kokoisille ideoille. Leader-ryhmien paikallistuntemusta voidaan kuitenkin hyödyntää myös laajemmin aluekehittämisessä ja siksi yhteistyö ja verkostojen luominen muiden kehittäjätahojen kanssa kuuluvat keskeisesti strategian toteuttamiseen.